La Beuquette, het Rundsoog

Van de Ardeense huizen aan de Semois in Belgie en de Semoy in Frankrijk.

 

 

 

Hier vindt u foto's van het "beuquette", of "oeil de boeuf":
Het rundsoog vrij vertaald, van de Ardense huizen in de regio rond de rivier de Semois in de Belgische Ardennen en de Semoy zoals dezelfde rivier in Frankrijk heet. Het gaat hier om het kleine ronde of ovale raam aan de voorzijde van deze Ardeense huizen. Dit raampje (oorspronkelijk zonder glas, later met een rechthoekig stuk glas aan de binnenzijde) bevond zich in de keuken van het huis.

 

Het bevond zich aan de binnenzijde boven de gootsteen waar de maaltijden werden bereid, groenten werden gewassen en andere huishoudelijke bezigheden plaatsvonden waarbij water nodig was. Het was tevens de plaats waar de buis van de waterleiding voor de waterpomp naar binnen in het huis kwam.  Vele huizen hadden vroeger zoals u weet een hand-waterpomp in huis of op het erf.

Ook de afvoer van de gootsteen was op dezelfde plek, maar was nergens op aangesloten, het afvalwater liep gewoon op straat in vroeger tijden. Het ging hier natuurlijk om veel kleinere hoeveelheden ten opzichte van heden ten dage, mede omdat er vroeger niet in huis werd gewassen door de huisvrouwen maar aan de Semois rivier.

 

Het "oeil de boeuf" werd meestal gemaakt van Franse gele steen die werd gewonnen in de groeven van Don-le-Mesnil, vlakbij Charleville in Frankrijk. Deze steen is vrij zacht en makkelijk te bewerken en wordt op ongeveer gelijkaardige manier gewonnen en bewerkt als de Belgische mergelsteen, men breekt na het uitzagen blokken en verkleint die dan op dezelfde manier.

Beuquettes lieten een beetje daglicht toe aan de gootsteen die erachter was geplaatst. En ze dienden ook als observatieplaats voor huisvrouwen zonder opgemerkt te worden: ze "beuquaient". Deze term wordt in het patois in de Ardennen gebruikt om een ​​discrete blik uit te drukken.

*

Dit "rundsoog" raam in de Semois regio, in het Ardennais
"la beuquette" genoemd, van het Ardense woord "beuquer" dat (uit)kijken of bespioneren betekend, is uniek in de wereld, weliswaar ziet men in andere landen wel soortgelijke ronde ramen, maar ze zijn meestal van heel andere materialen gemaakt, zijn groter en hebben veelal een andere functie.

 

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"beuquaient"

 

Français: clicquer ici

 


Design and all copyrights © Hans Hilberink, merci à Joël Renard pour son aidant, 2002-2020 @ bohan.be - last update 16-02-2013.